person_outline
search

Verantwoord geld lenen

Geld lenen

Leningen liggen tegenwoordig binnen handbereik. Via het internet kun je in korte tijd een lening afsluiten. Ook kun je ervoor kiezen om bij een bank of kredietverstrekker aan te kloppen. Doordat het lenen steeds allerdaagserwordt, bestaat de kans op roekeloos en onverantwoord leengedrag. Verantwoord een lening af kunnen sluiten is wel van groot belang. Je wilt immers niet in de financiële problemen komen.

Voorwaarden

Aan het lenen van geld zijn altijd voorwaarden verbonden. Zo moet je beschikken over een inkomen en aan kunnen tonen dat je het gewenste bedrag terug kunt betalen. Ook wordt er gekeken naar je leenverleden. Wanneer je negatief gecodeerd staat bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel – ook wel het BKR genoemd – kan het zomaar zijn dat je geen lening krijgt. Deze voorwaarden worden vaak heel streng opgevolgd.

Leningen vergelijken

Voordat je een lening af wil sluiten, is het handig om de leningen die je bevallen met elkaar te vergelijken. Vergelijk eerst de leenvormen met elkaar. Zo weet je wat je van een lening kan verwachten en wat je ervoor moet betalen. Daarna kan het baat hebben om ook de banken en kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Rentetarieven en voorwaarden willen namelijk nog wel eens verschillen.

Andere opties

In sommige gevallen is het niet eens nodig om geld te lenen. Weegt de reden voor je lening op tegen lasten die je zult krijgen? Wanneer je bijvoorbeeld een auto wil kopen, kun je ook via de dealer een overeenkomst afsluiten. De ene helft betaal je nu, de andere helft over een paar jaar. Vraag daarom altijd naar de opties. Wie weet pakt het wel veel voordeliger voor je uit.

Advies

Een ander belangrijke optie is het vragen van advies. Als je echt zeker wil zijn van je lening zul je op onderzoek uit moeten. Dat kan via de bank, maar ook via onafhankelijke adviseurs. Zij kunnen je vertellen wat een lening voor je in zal houden en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Een onafhankelijke adviseur is doorgaans beter dan een adviseur bij een bank, omdat deze erbij gebaat is je een bepaalde lening af te laten sluiten. Het is goed om dit in gedachten te houden.